NOVA GRADIŠKA 2024. RECAP

Protekloga vikenda, od 9. do 11. kolovoza (od petka do nedjelje), na posebnom 3×3 košarkaškom terenu postavljenom na Cvjetnom trgu u središtu Nove Gradiške, organiziran je pravi trodnevni praznik 3×3 košarke, a sve je popratila brojna i glasna publika. 

 

Prva dva dana (petak i subota, 9. i 10. kolovoza) održan je deveti i zadnji kvalifikacijski turnir aktualne treće sezone PRO 3×3 Toura, serije međunarodnih spektakularnih turnira, koja se u razdoblju od 10. svibnja do 17. kolovoza 2024. održava na ukupno 10 top lokacija, većinom u središtima gradova, diljem Hrvatske. Prvih osam ovogodišnjih turnira uspješno je realizirano u Hvaru, Trogiru, Umagu, na odmorištu Rebri na Istarskom ipsilonu, kao i u Zaboku, Donjem Miholjcu i Zagrebu. Uključujući i najbolje sudionike s još pet partnerskih inozemnih turnira, organiziranih tijekom lipnja i srpnja u Pečuhu (Mađarska), Murskoj Soboti (Slovenija), Madridu (Španjolska) te Živinicama i Aleksandrovcu (Bosna i Hercegovina), kvalitetne ekipe iz ukupno osam država (Španjolske, Mađarske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske) u tri različite kategorije – seniorskoj Elite Men i juniorskoj U-19 (muškarci) te Open Women (žene) – već su osigurale svoje mjesto na velikom Završnom turniru koji se idućega vikenda (16. i 17. kolovoza) organizirati u Šibeniku.  

 

          Stoga je ovaj turnir u Novoj Gradiški bio posebno zanimljiv jer su se dijelile posljednje „ulaznice“ za veliko šibensko finale, a za njih su konkurirale jake ekipe iz nekoliko europskih zemalja. Također, ovo je bio prvi put da je PRO 3×3 Tour karavana gostovala u ovom lijepom gradu u Brodsko-posavskoj županiji. Posebno je napeta bila finalna utakmica u seniorskoj Elite Men kategoriji, odigrana u subotu navečer (10. kolovoza), u kojoj je ekipa Aluplastik Živinice (Bosna i Hercegovina) tijesnim rezultatom 21:20 uspjela nadvisiti hrvatsku momčad 3×3 KA-BA Karlovac te, uz FIBA bodove, osvojiti novčanu nagradu od 2.000 eura. Za pobjedničku ekipu – kojoj je, nakon lipanjskog turnira u Vinkovcima, ovo drugi PRO 3×3 turnir koji su osvojili u ovoj sezoni – igrali su iskusni i poznati 3×3 košarkaši: Zlatko Golijanin, Zvonimir Stunja, Nemanja Žigon i Stefan Žigon. Drugoplasiranoj momčadi pripao je iznos od 600 eura, a treće mjesto i nagradu od 400 eura u seniorskoj konkurenciji osvojila je ekipa Nitui. Prije toga u juniorskoj U-19 kategoriji pobjednička ekipa Nitui (njihova mlađa momčad) u završnom dvoboju bila je uspješnija od ekipe Limarija Vasilić (Bosna i Hercegovina). Trećeplasirana momčad u ovoj konkurenciji je 3×3 Lukavac (Bosna i Hercegovina). 

 

U popratnom, revijalnom i zabavnom dijelu programa oba dana svojim su se atraktivnim nastupima predstavile Mažoretkinje Grada Nova Gradiška i Plesni studio Marine Mihelčić iz Požege. Osim toga, organizirani su i humanitarna tombola i prodaja majica, kao i interaktivni nagradni kviz za gledatelje, sa ciljem promocije jedinstvenih interaktivnih majica PRO 3×3 Toura i edukacije okupljenih o 3×3 košarci. Gledatelji su imali prigodu osvojiti vrijedne sponzorske nagrade i u natjecanjima u šutiranju dvica i slobodnih bacanja. Drugoga dana (subota, 10. kolovoza) u poslijepodnevnim satima organiziran je i već tradicionalni Kids Day s bogatim sadržajima i programom namijenjenima djeci.  

 

Trećega dana bogatog košarkaškog vikenda u Novoj Gradiški, u nedjelju, 11. kolovoza, u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima, u suradnji s lokalnim organizatorima i partnerima, na istoj lokaciji održano je i sedmo izdanje humanitarnoga streetball turnira „Svi smo uz tebe Hrva!“. Njegov je cilj pomoć Hrvoju Modrića, članu Košarkaškog kluba „Strmac“ Nova Gradiška, koji je doživio tešku ozljedu na košarkaškom terenu, a ovo je drugi put da je Udruga PRO 3×3 aktivno sudjelovala u pripremi i realizaciji ovoga turnira. I ovaj je dio programa ponudio zanimljive košarkaške oglede, premda je rezultat bio u drugom planu. Na kraju je slavila ekipa LaPlaya by imperijal, dok su drugo i treće mjesto osvojile momčadi Amila Gano i Nije faul.

 

„Bila nam je iznimna čast biti suorganizatorima PRO 3×3 Tour turnira u Novoj Gradiški. Turnir je nadmašio sva očekivanja te pokazao zavidnu razinu košarkaškog talenta. Posebno zadovoljstvo nam predstavlja suradnja PRO 3×3 Toura s humanitarnim turnirom ‘Svi smo uz tebe Hrva’, zbog koje je i naš turnir humanitarnog karaktera podignut na višu razinu. Ovogodišnji turnir održao se svega tjedan dana prije središnje manifestacije Nove Gradiške, Novogradiškog glazbenog ljeta te smo sretni jer je Udruga PRO 3×3 prepoznala Novu Gradišku kao urbanu sredinu spremnu za velike manifestacije. Čestitamo svim sudionicima turnira te pobjednicima želimo sreću na završnici u Šibeniku!“, istaknula je Dinka Matijević, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Nova Gradiška.

„Evo, završen je i naš sedmi, sada već tradicionalni humanitarni turnir za našega brata, velikog prijatelja i suigrača Hrvoja Modrića. Dojmovi se još sliježu, ali ovim putem veliko hvala našim sugrađanima, Turističkoj zajednici Grada Nova Gradiška i direktorici, gospođi Dinki Matijević te njezinoj desnoj ruci, Sari Šefer. Hvala gradonačelniku Vinku Grgiću, Brodsko-posavskoj županiji i brodsko-posavskom županu gospodinu Danijelu Marušiću, i svima koji su na bilo kakav način pridonijeli ovom divnom događaju u našem malom gradu. Jako smo sretni što smo vratili košarku u našu Novu Gradišku i hvala ekipi iz Udruge PRO 3×3 što su došli i priredili ovaj spektakl i pomogli nama s našim humanitarnim turnirom. Nadamo se da ste se osjećali kao kod svoje kuće i da je ovo tek početak jedne lijepe suradnje i velikog prijateljstva. Naš Hrva je uživao, a vjerujemo i da su uživali svi posjetitelji. Hvala vam svima!“, stoji u izjavi koji su zajednički potpisali Matea Modrić (Hrvina sestra), Ivan Dobričić, Viktor Bezak, Tomislav BakunićDanijel Dilman.

 

U ime glavnih organizatora, Udruge PRO 3×3, na cijeli se događaj osvrnuo Tomislav Prpić.  „U potpunosti ispunjene tribine i barski stolovi postavljeni uz teren odisali su opuštenom atmosferom i divljenjem vještini igrača na terenu. Međutim, na terenu nije bilo nimalo opušteno. Kako juniorski U-19, tako i seniorski Elite Men turnir pokazao je atraktivnu i dinamičnu 3×3 košarku nabijenu emocijama i adrenalinom. ⁠Veličinu 3×3 košarke u njenom punom sjaju mogli smo shvatiti kroz roster pobjedničke ekipe Aluplastik Živinice. U ekipi su nastupili Zvonimir Stunja iz Pule, Zlatko Golijanin iz Tuzle i braća Nemanja i Stefan Žigon iz Beograda. Za 3×3 ne postoje granice. Uz svesrdnu potporu Grada Nova Gradiška i gradonačelnika Vinka Grgića, Turističke zajednice Grada Nova Gradiška i predsjednika KK ‘Strmac’ Ivana Dobričića, organizirali smo košarkašku feštu koja je kulminirala humanitarnim turnirom ‘Svi smo uz tebe Hrva’ za lokalne ekipe u nedjelju. Hrva je jedan od nas, zaljubljenik u košarku koji je uslijed nezgode na košarkaškom terenu ostao prikovan za kolica. KK ‘Strmac’ i njegova Nova Gradiška već sedmu godinu organiziraju ovu humanitarnu akciju. Prošle godine Udruga PRO 3×3 dobila je poziv da se pridruži i sudjeluje u organizaciji, čemu smo se s radošću odazvali, a ove 2024., u suradnji s već spomenutim institucijama i udrugama, priuštili smo građanima Nove Gradiške i njihovim gostima košarkaški spektakl kojem je od prve do zadnje minute svjedočio naš Hrva. Njegov osmijeh i podignut palac lijeve ruke najveća su nam nagrada, a njegovoj obitelji, prijateljima i sestri Mateji zahvaljujemo na suradnji i želimo da nastave sa svesrdnom podrškom Hrvi! Znamo da mi hoćemo!“, naglasio je Tomislav Prpić.

 

Ovogodišnje izdanje Toura bit će zaključeno spektakularnim velikim finalom koje će se u petak i subotu, 16. i 17. kolovoza 2024., održati u glavnom gradu Šibensko-kninske županije – Šibeniku. PRO 3×3 Tour 2024. driven by Opel ponovno ima prestižan status FIBA Quest za mušku Elite kategoriju pa će pobjednik Završnog turnira 12. i 13. listopada 2024. putovati na FIBA 3×3 World Tour Masters u Amsterdam (Nizozemska)!

 

PRO 3×3 Tour organizira Udruga PRO 3×3, uz potporu Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske te tvrtke Energy Basket d.o.o. Glavni sponzor je Opel, a sponzori su još HEP, Jamnica ProSport, Bigraf, Jana, Hell, Lenovo, Mediteran produkcija, Enlio, Tahograf i Antao 2002. Medijski pokrovitelji i partneri su Sportklub i Pixsell Photo & Video Agency.

Partneri, suradnici i sponzori trodnevnog košarkaškog događaja u Novoj Gradiški su: Grad Nova Gradiška, Turistička zajednica Grada Nova Gradiška, Novogradiško glazbeno ljeto, Košarkaški klub „Strmac“ Nova Gradiška, Gradske tvrtke grada Nove Gradiške, Vodovod zapadne Slavonije, Brodsko-posavska županija, Košarkaški savez Brodsko-posavske županije, Poliklinika Anova, EMPWR Hrvatska, Karlovačka pivovara, Klopizza bar, Žakić-Commerce d.o.o. Nova Gradiška, Metalkov MB d.o.o. i Eko Kong d.o.o. Lokalni medijski partner je Radio Nova Gradiška.  

 

Detaljnije informacije o ovogodišnjem Touru i turniru u Novoj Gradiški mogu se pronaći na službenoj internetskoj stranici https://pro3x3.hr/ i na društvenim mrežama Toura.

 

Vidimo se na velikom finalu u Šibeniku!

 

Organizatori PRO 3×3 Tour 2024. driven by Opel  

Last weekend, from August 9 to 11 (from Friday to Sunday), a real three-day 3×3 basketball holiday was organized on a special 3×3 basketball court set up on Cvjetni trg in the center of Nova Gradiška, and everything was attended by a large and loud audience.

 

On the first two days (Friday and Saturday, August 9 and 10), the ninth and last qualifying tournament of the current third season of the PRO 3×3 Tour, a series of international spectacular tournaments, was held. This season, the PRO 3×3 Tour is organized in the period from May 10 to August 17, 2024, at a total of 10 top locations, mostly in city centers, throughout Croatia. This year’s first eight tournaments were successfully held in Hvar, Trogir, Umag, at the Rebri rest area on the Istrian Epsilon, as well as in Zabok, Donji Miholjac and Zagreb. Including the best participants from five more partner foreign tournaments, organized during June and July in Pécs (Hungary), Murska Sobota (Slovenia), Madrid (Spain) and Živinice and Aleksandrovac (Bosnia and Herzegovina), quality teams from a total of eight countries (Spain , Hungary, Italy, Slovenia, Bosnia and Herzegovina, Montenegro, Serbia and Croatia) in three different categories – senior Elite Men and junior U-19 (men) and Open Women (women) – have already secured their place at the grand final tournament which will be organized next weekend (August 16 and 17) in Šibenik.

 

Therefore, this tournament in Nova Gradiška was particularly interesting because the last “tickets” for the Sibenik grand final were distributed, and strong teams from several European countries competed for them. Also, this was the first time that the PRO 3×3 Tour caravan visited this beautiful city in the Brod-Posavina County. The final match in the senior Elite Men category, played on Saturday evening (August 10), was especially tense, in which the team Aluplastik Živinice (Bosnia and Herzegovina) managed to overcome the Croatian team 3×3 KA-BA Karlovac with a narrow score of 21:20 and, along with FIBA points, win a cash prize of 2,000 euros. Experienced and well-known 3×3 basketball players played for the Aluplastik Živinice – which, after the June tournament in Vinkovci, has won this season’s second PRO 3×3 tournament – Zlatko Golijanin, Zvonimir Stunja, Nemanja Žigon and Stefan Žigon. The second place team received the amount of 600 euros, and the third place and a prize of 400 euros in the senior competition was won by the Nitui team. Before that, in the junior U-19 category, the winning team Nitui (their younger team) was more successful in the final match than the team Limarija Vasilić (Bosnia and Herzegovina). The third placed team in this competition is 3×3 Lukavac (Bosnia and Herzegovina).

In the accompanying, revue and entertainment part of the program on both days, the Majoret girls of Nova Gradiška and the Dance Studio of Marina Mihelčić from Požega presented their attractive performances. In addition, a charity raffle and t-shirt sale were organized, as well as an interactive prize quiz for spectators, with the aim of promoting the unique interactive T-shirts of the PRO 3×3 Tour and educating audience about 3×3 basketball. Spectators had the opportunity to win valuable sponsor prizes in the two-point shooting and free throw contests. On the second day (Saturday, August 10) in the afternoon, the traditional Kids Day was organized with rich contents and a program intended for children.

 

On the third day of the full-of-events basketball weekend in Nova Gradiška, on Sunday, August 11, in the morning and afternoon hours, in cooperation with local organizers and partners, the seventh edition of the humanitarian streetball tournament “Svi smo uz tebe Hrva!” was held at the same location. Its goal is to help Hrvoje Modrić, a member of the Basketball Club “Strmac” Nova Gradiška, who suffered a serious injury on the basketball court, and this is the second time that the PRO 3×3 Association (Udruga PRO 3×3) has actively participated in the preparation and realization of this tournament. This part of the program also offered interesting basketball trials, although the result was in the second plan. In the end, the team LaPlaya by imperial celebrated, while the second and third place were won by the teams Amila Gano and Nije faul.

 

“It was an exceptional honor for us to be co-organizers of the PRO 3×3 Tour tournament in Nova Gradiška. The tournament exceeded all expectations and showed an enviable level of basketball talent. We are particularly pleased with the cooperation of the PRO 3×3 Tour with the humanitarian tournament ‘Svi smo uz tebe Hrva!’, which has raised our humanitarian tournament to a higher level. This year’s tournament took place only a week before the central manifestation of Nova Gradiška, the Nova Gradiška Music Summer, and we are happy because the Association PRO 3×3 (Udruga PRO 3×3) recognized Nova Gradiška as an urban environment ready for major events. We congratulate all the participants of the tournament and wish the winners good luck at the final in Šibenik!”, said Dinka Matijević, director of the Tourist Office of the Tourist Board of the City of Nova Gradiška.

“Here, our seventh, now traditional humanitarian tournament for our brother, great friend and teammate Hrvoje Modrić is over. Impressions are still settling in, but we would like to send a big ‘thank you’ to our fellow citizens, the Tourist Board of the City of Nova Gradiška and the director, Mrs. Dinka Matijević, and her right hand, Sara Šefer. We also thank Mayor Vinko Grgić, Brod-Posavina County and Brod-Posavina Prefect Mr. Danijel Marušić, and everyone who contributed in any way to this wonderful event in our small town. We are very happy to have returned basketball to our Nova Gradiška and we also thank the team from the PRO 3×3 Association (Udruga PRO 3×3) for coming and organizing this spectacle and helping us with our humanitarian tournament. We hope that you felt at home and that this is just the beginning of a beautiful collaboration and great friendship. Our Hrva enjoyed himself, and we believe that all the visitors did too. Thank you all!”, it was written in the statement jointly signed by Matea Modrić (Hrva’s sister), Ivan Dobričić, Viktor Bezak, Tomislav Bakunić and Danijel Dilman.

 

On behalf of the main organizers, the PRO 3×3 Association (Udruga PRO 3×3), Tomislav Prpić reflected on the entire event. “Completely filled stands and bar tables placed next to the field exuded a relaxed atmosphere and admiration for the skill of the players on the field. However, it was not relaxed at all on the field. Both the junior U-19 and the senior Elite Men tournament showed attractive and dynamic 3×3 basketball, full of emotions and adrenaline. We could understand the size of 3×3 basketball in its full glory through the roster of the winning team of Aluplastik Živinice. Zvonimir Stunja from Pula, Zlatko Golijanin from Tuzla and brothers Nemanja and Stefan Žigon from Belgrade performed in the team. There are no limits for 3×3. With the wholehearted support of the City of Nova Gradiška and Mayor Vinko Grgić, the Tourist Board of the City of Nova Gradiška and the president of KK ‘Strmac’ Ivan Dobričić, we organized a basketball festival that culminated in the humanitarian tournament ‘Svi smo uz tebe Hrva!’ for local teams on Sunday. Hrva is one of us, a basketball lover who was confined to a wheelchair due to an accident on the basketball court. KK ‘Strmac’ and its Nova Gradiška have been organizing this humanitarian action for the seventh year. Last year, the PRO 3×3 Association (Udruga PRO 3×3) received an invitation to join and participate in the organization, to which we gladly responded, and this year 2024, in cooperation with the already mentioned institutions and associations, we afforded the citizens of Nova Gradiska and their guests a basketball spectacle that our Hrva witnessed from the first to the last minute. His smile and the raised thumb of his left hand are our greatest reward, and we thank his family, friends and sister Mateja for their cooperation and wish them to continue their wholehearted support for Hrva! We know that we will!”, emphasized Tomislav Prpić.

 

This year’s edition of the Tour will be concluded with a spectacular grand final, which will take place on Friday and Saturday, August 16 and 17, 2024, in Šibenik, the capital of Šibenik-Knin County. PRO 3×3 Tour 2024 driven by Opel once again has the prestigious FIBA ​​Quest status for the Elite Men category, so the winner of the Final Tournament on October 12 and 13, 2024 will travel to the FIBA ​​3×3 World Tour Masters in Amsterdam (Netherlands)!

 

The PRO 3×3 Tour is organized by the PRO 3×3 Association (Udruga PRO 3×3), with the support of the Croatian Tourist Board, the Ministry of Tourism and Sports of the Republic of Croatia and the company Energy Basket d.o.o. The main sponsor is Opel, and other sponsors are HEP, Jamnica ProSport, Bigraf, Jana, Hell, Lenovo, Mediteran production, Enlio, Tahograf and Antao 2002. Media sponsors and partners are Sportklub and Pixsell Photo & Video Agency.

The partners, collaborators and sponsors of the three-day basketball event in Nova Gradiška were: City of Nova Gradiška, Tourist Board of the City of Nova Gradiška, Nova Gradiška Music Summer, Basketball Club “Strmac” Nova Gradiška, city companies of the City of Nova Gradiška, Water Supply of Western Slavonia, Brod-Posavina County, Basketball Association of Brod-Posavina County, Polyclinic Anova, EMPWR Croatia, Karlovac Brewery, Klopizza bar, Žakić-Commerce d.o.o. Nova Gradiška, Metalkov MB d.o.o. and Eko Kong d.o.o. The local media partner is Radio Nova Gradiška.

 

More detailed information about this year’s Tour and the tournament in Nova Gradiška can be found on the official website https://pro3x3.hr/ and on the Tour’s social networks.

 

See you at the grand final in Šibenik!

 

Organizers of the PRO 3×3 Tour 2024 driven by Opel

 

#budipro

#budidiprice

#smallcourtbigdreams

#croatiafulloflife

 

#budiPRO #budidioprice #smallcourtbigdreams #croatiafulloflife #HEP

Our SPONSORS

Friends of the sport